BLOGG

Min blogg


Tillbaka till översikten

2017-04-12

De viktiga tomsöken

Idag kommer ett inlägg om tomsök vid specialsök och nosework.

Tomsök innebär att hunden söker igenom utrymmen där den inte hittar något preparat. Antingen så har vi planerat den övningen och då vet vi att det inte finns något, eller så vet vi helt enkelt inte. Vid planerat tomsök är det viktigt att vi verkligen har koll på att det inte finns något kvarglömt preparat från tidigare övning eller annan preparat smitta. Man kan placera ut störningsdofter och bärare som exempelvis möbeltassar, (med eller utan doft). Inledningsvis kan det vara bra att inte placera ut störningar för att underlätta för hunden.

Varför är då tomsök så viktigt?

Om man tittar på en specialsökande hund som jobbar i tjänst så innebär det många arbetspass där hunden inte finner något preparat alls. Alltså många tomsök och dessutom under en längre tid. Tittar man på Nosework tävlingar så förekommer det tomsök från och med klass 3. Dessa två går egentligen inte att jämföra då den arbetande hunden har betydligt mer krävande sök än sporthunden. För den arbetande hunden kan svårigheten för föraren ligga i att hålla motivationen och koncentrationen på topp hos hunden vid många tomsök. För Nosework ekipaget kan svårigheten ligga i att det finns en stressfaktor som då är tiden. Förutom att kunna läsa av sin hund om den har hittat preparat eller ej så krävs det också att bedöma när man ska säga "Färdig", för klockan tickar ju på..!

Vilken känsla vill jag ha i min hund?

Jag tänker mycket på vilken känsla vi vill förmedla till våra hundar när vi tränar dem. Beroende på vilket moment det är så vill jag kunna anpassa en viss känsla till just det momentet. Om vi tänker oss att hunden ska söka igenom ett utrymme så vet den ju inte från början om det är ett tomsök eller inte, hunden är alltså inriktad på att finna ett preparat och få sin belöning. Här har jag sett en del olika reaktioner på hundar när de ställs inför det faktum att det inte finns något. Reaktionen kan också komma senare, efter att vi upprepat flera tomsök på raken.

Dessa reaktioner kan se ut så här;

1. "Jag måste ha missat något, bäst jag vänder tillbaka och söker en gång till".

2. "Men oj, oj, jag hittar det inte.. och jag som är så sugen på min boll/godis, äsch jag låtsas hitta något, ja vad som helst går bra för jag vill ha min belöning nu!!"

3. "Nä usch vad jobbigt, jag hittar ju ingenting!!! Och nu ser matte/husse så där allvarlig ut, (vi ser ofta allvarliga ut när vi är stressade eller koncentrerade) det är bäst att jag snabbt låtsas hitta något för då blir hon/han så glad".

4. "Nähä, här finns inget av det som jag brukar få min belöning för. Däremot så finns det ju sådana där grejer som alltid finns ihop med den där doften, (bärare) jag vet att det inte är den jag ska markera men jag ska nog tala om det för min matte/husse för jag tror nämligen att hon/han kan vara intresserade av dem".
5. "Åh vad underbart det är att få springa omkring här och lukta, det kan jag hålla på med hela dagen, tra la la..."

6. "Ok, här fanns inget men jag är lika bra för det, jag är klar!!"

Hund nummer 1 skulle mycket möjligt ha kunnat missa något men många gånger har de drabbats av "prestationsångest" och litar inte på sig själva.
Tomsök för hund i nummer 2 och 3 innebär att de blindmarkerar.
Nummer 4 kan av föraren uppfattas som en markering.
Nummer 5, ja, en härlig hund så länge vi inte har en tid att passa..
Nummer 6, en självsäker hund som vet att den är duktig även om den inte hittar preparat.

Så, min tanke är att en hund ska känna sig stolt och säker även om den inte hittar något. Om vi alltid belönar för prestation, det vill säga för fyndet av preparat, så kan vi få en hund som visar olika reaktioner på osäkerhet om vi inte tränar tomsök och belönar den för ett gott arbete.
Visst skulle det väl kännas bättre om vår hund "talar om" för oss att "Nu är jag klar, det finns inget här, det är jag SÄKER på".

Hur och när börjar man med tomsök?

Personligen upplever jag att det är bäst att börja med tomsök vid urvalsbanorna innnan man går vidare till sök i rum, av flera anledningar. Hunden ska först kännas säker vid urvalsbana på preparat innan man börjar med tomsök. Men, vänta heller inte för länge, något av ovanstående reaktioner kan då uppstå.

Hur belönar man?

Som jag tidigare skrev så vill jag förmedla en känsla. Den känslan skapas genom en social belöning, (röst/smek/klapp). Förmedla med din röst att du är nöjd och det går också bra att avsluta med en godis eller leksak.

Film på tomsök finns upplagda i facebook.Tillbaka till översiktenPost
Samtal
Karta
Om
Instagram