BLOGG

Min blogg


Tillbaka till översikten

2015-11-13

Kunskap och ödmjukhet..

Ibland slås jag av hur ödmjuka de riktigt framgångsrika människorna är. Jag tänker då på dom stora idrottarna som vunnit de största mästerskapen, ofta flera gånger dessutom. Detta gäller ju förstås inte alla. Det finns ju, som vi alla vet undantag.

Förra helgen var jag på ett seminarium i Stockholm och lyssnade på en duktig hundtränare tillika mästerskapsvinnare inom IPO-sporten. Hennes namn är Mia Skogster och hon kommer från Finland.

Sedan ett halvår tillbaka försöker jag träna enligt hennes metoder genom privatundervisning hos en elev till Mia, (såväl lydnad, spår och skydd). Jag gillar det. Jag gillar även min tränare väldigt mycket, (Åsa Sellidj) hon får mig att tro på mig själv och ger mig energi som räcker länge. Träningsmetoden ligger i linje med "mitt tänk" inom hundträning. Det är strukturerad och belöningsbaserad mängdträning där man separerar momenten så mycket det går för att sedan kedja ihop dem till ett färdigt resultat. Sådan träning tar tid, och tålamod. Vid seminariet berättade Mia att hennes träningsplan från valp till tävlingsklar hund ligger på 3 år. Inget quick fix där inte med andra ord..

Det som Mia även framhöll var vikten av att vara tydlig mot sin hund och guida den till rätt beteende utan att tappa fokus och kontroll. Vår röst och vårt kroppsspråk är vårt viktigaste hjälpmedel som hunden förstår bäst, det ska vi utnyttja. Hög energi och motivation måste också alltid finnas hos den tävlande sporthunden.

Vi bör sträva efter att hunden ska komma till oss och be om att få jobba: "We never ask a pup/dog to work, we always let it work. - Working itself is a reward".

Mia jobbar också mycket med att sätta rätt känslor/sinnesstämning i hunden vid olika beteenden. Känslor som stolthet, glädje, spänning, mystik, förvåning, nyfikenhet, dominans, lugn, trygg och känslan av kontroll. Men enligt henne måste vi som förare lära oss att kontrollera och uttrycka våra egna känslor, rörelser och röst först. Tänkbara ord.

Mycket intressant seminarium Mia Skogster bjöd på. Det jag slogs av var framförallt två saker; Hennes proffsiga men ödmjuka, kommunikation med hundarna via sin röst och sin kropp. Det andra var hennes kommunikation med oss åhörare, också det väldigt ödmjukt. Hon sa ofta: "I think.., I believe..". Inte "jag vet.." osv.

För mig innebär inte bara det här en fördjupning och större förståelse i min träning med Nordica utan även en fortbildning som instruktör.

Jag har blivit lite klokare och jag har blivit betydligt mer inspirerad. Jag är fortfarande ny inom denna sport. Fullärd kommer jag aldrig någonsin att bli oavsett det gäller IPO, bruks eller specialsök!

Tack för att just du läser min blogg :)

//SusanneTillbaka till översiktenPost
Samtal
Karta
Om
Instagram